Fortbildning
Tillbaka

Interkulturellt förhållningssätt och funktionsnedsättning

Aktivitets ID:
280621
Tid:
20 september - 10 december 2021
Plats:
SPSM Fortbildning
Typ av aktivitet:
Nätbaserad kurs
Målgrupp:
Skolhuvudman, Rektor, Rektor förskola, Förskollärare, Lärare, Lärare i fritidshemSpecialpedagog Speciallärare, Modersmålslärare, Barn- och elevhälsopersonal
Sista anmälningsdag:
2021-08-31
Platser kvar:
23
Pris:
Ingen avgift

Observera att det är försent att anmäla sig till denna aktivitet eftersom sista anmälningsdag har passerat!

Beskrivning

En nätbaserad kurs kring att möta flerspråkiga barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning i förskola och skola. Tillsammans med andra får du reflektera över dina egna erfarenheter, hur de påverkar dig och hur du kan arbeta i praktiken för att skapa goda möten utifrån ett interkulturellt perspektiv.

Du får kunskap om:

framgångsfaktorer för att utveckla ett interkulturellt förhållningssätt

hur synen på funktionsnedsättning påverkas av individers bakgrund och erfarenheter

förutsättningar och möjligheter att skapa tillgängliga lärmiljöer för flerspråkiga barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning.

Tillsammans med andra får du reflektera över dina egna erfarenheter, hur de påverkar dig och hur du kan arbeta i praktiken för att skapa goda möten utifrån ett interkulturellt perspektiv.

Kursen inleds med en introduktion och består sedan av tre moment:

  1. Utåtblick
  2. Inåtblick
  3. Det interkulturella mötet

I den nätbaserade kursen presenteras kursmaterialet i form av föreläsningar, filmer och dokument i vår digitala utbildningsmiljö. Allt material finns tillgängligt under hela kursen. Kursen bygger till stor del på ett kollegialt lärande där frågeställningar tas upp och diskuteras gemensamt på kursforum. Tidsåtgång ca 3–4 timmar/vecka.

Ledare

Angelina Sandberg, Mia Walther, Auli Skoglund Poussu, Catarina Jaldeby, Susanne Wennberg, Per Eriksson, Catrin Andersson

Målgruppsbeskrivning

Kursen vänder sig till pedagogiskt ansvariga och verksamma inom alla skolformer som möter nyanlända och flerspråkiga barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning.

Syfte

Syftet med Specialpedagogiska skolmyndighetens kurser är att öka den specialpedagogiska kompetensen kring barn, elever och vuxenstuderande i en tillgänglig förskole- och skolmiljö, med utgångspunkt i ett tydligt barnrättsperspektiv.

Som deltagare får du reflektera över dina egna värderingar och hur de förhåller sig till andras med utgångspunkt från ett interkulturellt perspektiv. Du får verktyg för att skapa likvärdiga förutsättningar och möjligheter till utveckling och lärande för flerspråkiga barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning.

Mål

Efter kursen har du som deltagare kunskaper om:

  • framgångsfaktorer för att utveckla ett interkulturellt förhållningssätt
  • förutsättningar och möjligheter att skapa tillgängliga lärmiljöer för flerspråkiga barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning

Dövblindhet, Döv – hörselnedsättning, Förvärvad hjärnskada, Intellektuell funktionsnedsättning, Läs- och skrivsvårigheter/Dyslexi, Matematiska svårigheter, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, Rörelsehinder, Synnedsättning, Tal språk och kommunikation, Övergripande, Övriga funktionsnedsättningar

Upplysningar

Upplysningar om innehåll:
Per Eriksson, per.eriksson@spsm.se, 010-473 54 96
Auli Skoglund Poussu, auli.skoglund-poussu@spsm.se, 010-473 54 69
Mia Walther, mia.walther@spsm.se, 010-473 50 60
Catrin Andersson, catrin.andersson@spsm.se, 072-214 62 74
Angelina Sandberg, angelina.sandberg@spsm.se, 010-473 53 83
Susanne Wennberg, susanne.wennberg@spsm.se, 010-473 56 94

Supportärenden:
Kontakt med support

Övrigt

Vi kommer att erbjuda möjlighet till en digital träff i Zoom i samband med kursens start.

Ni som deltagare får möjlighet att träffa kursledarna och ställa frågor.

Välj ett av följande tillfällen:

17 september kl. 13.00 – 14.00 eller 22 september kl. 15.00 – 16.00 Länkarna till Zoom kommer att läggas på kursens anslagstavla den 17 september.