Beskrivning
Välkommen till en webbinarieserie i två delar om hur du kan möta flerspråkiga barn med språkstörning från förskoleklass till årskurs 5. Webbinarieserien består av ett inspelat och ett direktsänt webbinarium. Genom föreläsning, film och möjlighet till reflektion får du som arbetar i skolan ökad kunskap om språkstörning och dess konsekvenser hos flerspråkiga barn. Du får förslag på hur du kan utveckla en stödjande och språkutvecklande lärmiljö exempelvis genom att använda visuellt stöd och arbeta med ordförrådet.
Innehållet är grundläggande och på en generell nivå och riktar sig till förskollärare, lärare, modersmålslärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer och annan personal i skolan.
Innehåll del 1
- Kompetens om språkstörning och dess konsekvenser
- Språkstörning och flerspråkighet
- Kognition och samvariation
- Barnrättsperspektivet – hur vi kan förstå och stödja
Innehåll del 2
- Barnrättsperspektivet – barnets och elevens röst
- Kartläggning
- Språkutvecklande lärmiljö för flerspråkiga barn och elever
Del 1 är gemensam för deltagare med inriktning mot förskola och F–5. Del 1 är ett inspelat webbinarium som du själv tar del av när du vill, under tiden fram till del 2. Du kommer att få ett mejl med länk till inspelningen.
Del 2 fokuserar på F–5 och det är ett webbinarium som sänds direkt. Det kommer då att finnas möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.
Du kan delta i webbinarieserien individuellt eller tillsammans med andra i din verksamhet, men tänk på att anmälan görs enskilt. Seriens delar bygger på varandra och vi rekommenderar att du deltar vid båda tillfällena.
Medverkande
Mia Walther, Lisa Almestrand, Margareta Ojakangas, Katarina Zandén